Post a reply

Re: Moja lutanja prugama

15 Apr 2019, 07:57

Ljubljana - Jesenice - Ljubljana parnom vučom, 13. travnja 2019.

U subotu 13. travnja imao sam zadovoljstvo putovati po šesti put muzejskim vlakom Slovenskih železnica s parnom vučom. Ovaj put je na vuči bila SŽ 25-026, a vlak je prevozio izletnike na Festival čokolade u Radovljici. U društvu su mi bili Slavek, Nenad i gospodin Božo iz Zagreba, umirovljeni strojovođa koji je nekada vozio parnjače i dizelke u ŽTP Sarajevo. Božo je putovao Mimarom sa Glavnog kolodvora, a nas trojica iz zaprešićko-prigorskog domicila ukrcali smo se u Dobovi.

Kolodvor Ljubljana:

Image

U manje od dva sata našeg ''bavljenja'' na kolodvoru prošlo je više teretnih vlakova nego ih HŽ Cargo preveze u mjesec dana. Jedan od vlakova je imao čak 34 četveroosovinska vagona - 136 osovina:

Image

Image

Muzejski vlak je ujutro imao vožnju u Verd i kasnio je u povratku oko pola sata:

Image

Image

15 Apr 2019, 07:58

Stara dama je morala u Šišku na namirivanje:

Image

Mi smo izabrali ovaj vagon:

Image

Oko parnjače se odmah okupila gomila znatiželjnika:

Image

Krećemo:

Image

Vozni red Čokoladnog vlaka:

Image

15 Apr 2019, 07:59

Neka od usputnih bavljenja:

Image

Image

Image

Stigli smo na cilj putovanja za sladokusce:

Image

Image

15 Apr 2019, 07:59

Image

Nas četvoricu nisu zanimale čokolade nego vožnja, pa smo produžili praznom garniturom do Jesenica. Majstor Božo, vitalni 87-godišnjak, počastio se vožnjom u upravljačnici:

Image

U Jesenicama lokomotiva ide u ložionu na čišćenje i namirivanje:

Image

I ovdje je živahno:

Image

Image

15 Apr 2019, 08:00

Kada smo dopješačili do ložione parnjača je već bila na okretaljki:

Image

Image

Čišćenje dimnice:

Image

Ukrcaj ugljena:

Image

Okretaljka:

Image

15 Apr 2019, 08:01

Naša lokomotiva se vraća iz ložione:

Image

Image

Jedna slika iz povratne vožnje:

Image

Desant ljubitelja čokolade u Radovljici:

Image

I povratak u Ljubljanu. Putnici će svaki na svoju stranu, a veteranka u Šišku na zasluženi odmor:

Image

Opširnije:

http://www.zeljeznice.net/forum/index.p ... vnja-2019/

24 Apr 2019, 13:02

Uskrsni vlak Zeko Epress, 22. travnja 2019.

Moj forumski kolega Slavek opet se maskirao u životinjsku vrstu koja se na latinskom jeziku zove Lepus eulagos europaeus, a po naški zec domaći europski. Na Uskrsni ponedjeljak putovao sam Zeko Expressom od zagrebačkog Glavnog kolodvora do Velike Gorice i natrag kao Slavekov osobni snimatelj i izvjestitelj. Pa pogledajmo što smo zabilježili.

Ulogu Zeko Expressa imao je Som, međugradska varijanta:

Image

Unutrašnjost vlaka je bila prigodno ukrašena:

Image

Image

Evo zeca:

Image

A evo mu i repića:

Image

24 Apr 2019, 13:04

Putnika je bilo podosta:

Image

Dame iz logistike:

Image

Image

On zabavlja male putnike:

Image

I za kraj zec i njegov osobni reporter:

Image

Malo opširnije:

www.zeljeznice.net/forum/index.php?/top ... ress-2019/

26 May 2019, 11:46

Jučer sam opet malo protegao noge u jutarnjoj šetnji i uhvatio dva vlaka. Najprije EN 463/499 München Hbf - Zagreb Glavni kolodvor između državne granice i stajališta Sutla, u spektakularnom sastavu od čak 2 vagona:

Image

Teretni vlak s lokomotivom Siemens Vectron tvrtke ENNA PPD Transport prelazi ŽCPR Sutla:

Image

20 Jun 2019, 16:13

Zaprešić-Zajarki 20. lipnja 2019.

Jutros me spopala želja za jednom dobrom šetnjom dok je još svježe i uputio sam se u Zaprešić, na jezero Zajarki. I ovog puta sam išao u kontrasmjeru od granice sa Slovenijom, od koje me inače dijeli cca 800-900 metara zračne linije. Ali smo još uvijek u pograničnom području, ako ništa drugo blizu nekadašnje Napoleonove Francuske koja je bila na drugoj obali nedaleke Save.

Za prijevoz sam naravno koristio vlak, a dok sam na stajalištu Sutla čekao moj prigradski dočekao sam Brenči na onom EC gdje ima više vagona nego putnika:

Image

Danas je praznik i vlakovi voze rjeđe pa su nas mogli poštedjeti unakaženog Mađara:

Image

Grafiterska gamad je zagadila i prozore. Ne ide mi u glavu zašto oni bilmezi iz HŽ-a već jednom ne nabave nekakve pse, pa kada stoka ostane bez pola guzice doći će im pamet u glavu iz one preostale polovice:

Image

Slijedi nekoliko fotografija jezera Zajarki i njegove flore i faune bez suvišnog teksta:

Image

Image
Post a reply