Post a reply

Re: Borna

24 Jul 2012, 19:06

Kud si tu upao sa smailićima Zinzi?
Nego da malo nastavim sa svojim memoarima (ali vezano samo uz željeznicu)....pred zimu 71.me uhvatila JNA pa sam otišao u Viroviticu. Srećom ponio sam trubu i postao PRVA TRUBA KASARNE (jer je stari trubač bio godišnjak a nije bilo drugih). Imao sam problema objasniti zašto se motam oko želj.kolodvora
te zašto skiciram kasarnu (jer mi se dopala ta stara Austro-Ugarska zgrada sa puno ukrasa od ciglica, slično kao i kolodvori) pa sam malo odležao u vojnom
reštu dok moji nisu poslali nešto slika i izrezaka iz novina o mojem hobbiju. Zbog zarađenog bronhitisa (a i nekih drugih kerefeka koje nebih javno) uspio sam se osloboditi vojske nakon 6 mjeseci :gun-toot: (ali me se dočepala u Zagrebu civilna zaštita pa sam još puno godina išao na sve moguće i teško zamislive
tečajeve- istini za volju dobro je znati neke stvari i snaći se- da je bilo činova mislim da bi bio najmanje Pukovnik civilne zaštite)
Na jesen 72 upisao sam se u školu za računala (veliki pol-godišnji tečaj) jer uz sve druge aktivnosti nisam mogao pomisliti na faks. Srećom brzo sam pohvatao neke veze i već u proljeće 73. otišao u Berlin (zapadni) na dalnje školovanje. Firma se zvala ICS (internationale computer sisteme) i proizvodila je za to doba napredne manje kompjutorske sisteme. Bio sam u tri navrata po nekoliko mjeseci u tom golemom gradu (proljeće, jesen pa opet proljeće) i dobio
titulu ing.za Hardvare i Software računala. Posao koji sam trebao raditi za tu firmu u Jugi je propao (nažalost) a meni je ostalo znanje, lijepa zarada (dnevnica je bila ravno 100 Dm. a trošio sam dnevno 25 za hotelčić i 5 za večeru jer doručak je bio u hotelu a ručak na poslu).
Prvo putovanje u Berlin je bilo vlakom, uz presjedanje u Muenchenu (Sud-banhof uz 4 sata čekanja na vezu) te je trajalo ukupno preko 24 sata!
Naime, strani vlakovi su kroz DDR mogli prolaziti samo noću da se nebi vidjela bijeda života u istočnom bloku! Na svim kolodvorima gdje bi vlak morao usporiti
sa obje strane pruge su bili veliki reklamni panoi koji su veličali život u DDR-u (kako se nebi vidjela stvarnost iza njih) a izvan njih je posvuda bio mrak...
Ja sam se trudio biti budan jer su u to doba u DDR-u još naveliko vozile parnjače (ali sam bio dovoljno priseban da ih ne slikam).
Još malo o samom Berlinu.....prepun je željezničkih linija prema svim stranama Njemačke, koje su gotovo sve izdignute iznad cesta (pa i kolodvori) a i DDR je imao nekoliko svojih koridora- pruga kroz zapadni dio Berlina tako da sam se nagledao parnjača. Većina ih je bila prerađena na pogon ugljenom prašinom ili mazutom (što je puno više smrdilo od ugljena). I gradski S-bahn je koristio željezničke pruge, pa i U-bahn koji bi se ponegdje digao na površinu.
Stanovao sam u Schonenbergu, četvti blizu središta te sam sa 7 kata hotela lijepo vidio prugu i kolodvore u blizini..a i firma je bila u blizini. Zanimljivo je da se prostor ispod pruge koristio za razne servise, dućančiće i restorančiće te parking (a ne kao kod nas- ispod pruge ne smije biti ništa!)
Na moju sreću i veselje u ICS-u je bilo nekoliko "zaraženih" vlakićima, pa sam preko subote ili nedjelje po pozivu išao na razgledavanje maketa ili samo igranje. Pokazali su mi i gdje ima dućana sa igračkama, ali mene su najviše oduševile staretinarne u kojima je bilo vlakića u bescjenje (uz malo cjenjkanja bih za 100 Dm dobio ono što bi u normalnom dućanu bilo 1.000! (i da napomenem, s obzirom na inflaciju 100 tadašnjih Dm je značilo kao najmanje 300 Eu danas- gledajući na cijene lokica npr.)
Za večeras dosta, da vas ne zamaram previše, uskoro u nastavku avanture sa Stasi-jem itd.! :VA

[img=center]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Berlin_Transportation_Rout_Map.jpg[/img]

[img=center]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/BerlinDistricts.svg[/img]
Last edited by 1Borna on 09 Aug 2012, 22:18, edited 1 time in total.

24 Jul 2012, 19:45

Borna B-) NEPROCJENJIVO saznanje o tebi iz Image

24 Jul 2012, 20:55

Ugodno sa korisnim .Dešava se rijetko ali meni nikako :naughty:

25 Jul 2012, 06:01

1Borna wrote:Kud si tu upao sa smailićima Zinzi?

Pogledaj zadnji post na stranici prije i bit će ti jasnije :B

25 Jul 2012, 07:45

Borna! Pa i ti si kuhao dzemove u sezoni?! Nigdje te nema!!!

25 Jul 2012, 14:46

Bio sam na prvoj polovici godišnjeg (4 tjedna) a druga isto tako kratka bit će od kraja 8. do kraja 9.mjeseca... :DANCE
(tko umije njemu dvije) a i bio sam ponešto ljut na poneke postupke ponekih (pa ma štogod oni mislili) :chores-chopwood:

25 Jul 2012, 16:12

Ma hajde Borna,svi smo mi ljudi i težimo nekim perfekcionizmima (više-manje),a nismo svi isti po tom pitanju
pa dođe do krivog spoja. Ali,pusti to na stranu. Ti si uvijek dobro viđen član na bilo kojem forumu D-)

Piši ti dalje o Deutschland uber alles :clap:

25 Jul 2012, 17:24

1Borna wrote:Bio sam na prvoj polovici godišnjeg (4 tjedna) a druga isto tako kratka bit će od kraja 8. do kraja 9.mjeseca... :DANCE
(tko umije njemu dvije) a i bio sam ponešto ljut na poneke postupke ponekih (pa ma štogod oni mislili) :chores-chopwood:

Bitno je da se ne ljutiš više :)

25 Jul 2012, 18:34

[img=center]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Berlinermauer.jpg[/img][img=center]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Brandenburger_Tor_Nachts.JPG[/img]Da nastavim sa Berlinom....drugi puta sam putovao avionom, bilo je neusporedivo kraće! Jedina caka je bila što je avion slijetao u istočni dio grada tako da sam se nagledao i iz zraka i sa zemlje DDR-a. U usporedbi sa zapadnim dijelom grada izgledalo je sivo, oronulo, kao da je rat netom završio..
Cestovni koridor između oba dijela grada je bio (na istočnoj strani) pun cik- cak postavljenih betonskih zidova i bodljikave žice (da se neko ludo brzom vožnjom nebi slučajno probio na zapad). :violence-ak47: :violence-sniperdark:
Inače građani zapadnog Berlina bili su posebno stimulirani za boravak u tom velikom žicom i zidom ograđenom logoru....imali su dodatak na plaću, a i sva
roba u tom dijelu grada je bila nešto jeftinija negoli u ostatku zapadne Njemačke radi manjih poreza.
Još u Zg dao sam se nagovoriti od prijatelja da mu kupim plinski pištolj pa sam ga lijepo sakrio među tračnice i ostale metalne vlakiće kojih je bio pun veliki
kovčeg. Vraćao sam se naravno isto tako preko DDR-a, čekali smo u predvorju na polijetanje kad su me preko razglasa prozvali! Samo što sam se počeo dizati
šćepala su me dvije gorile od ljudi i odnesli gotovo trkom u neke podrume i katakombe i gurnuli u veliku prostoriju sa staklenim prozorom te izašli van.
Po naredbama morao sam otvoriti kovčeg i polako sve vaditi van, pa se maknuti u kut. Onda su upali i odveli me na ispitivanje....od rođenja do toga trenutka.
Sve, ama baš sve ih je zanimalo, naravno najviše taj u stvari bezazleni pištolj! Trajalo je satima, kad sam promukao dobio sam vode (i bilo me strah popiti da mi ne podvale vodu sa dodatkom) a stvarno nisam imao razloga bilo što kriti. U više navrata provjeravali su telefonom neke moje navode, na kartama Europe
sam im pokazivao gdje sam sve putovao (a kao turistički vodič prošao sam što uz oca a kasnije i sam gotovo sve zemlje i sve gradove).
Na sreću pustili su me malo prije polijetanja večernjeg aviona kojim sam završio u Beogradu....(bez pištoljčića naravno) a i tamo su me nekako značajno pogledali naši milicionari (vjerovatno su bili obaviješteni pa sam očekivao i u Zg da ću biti dočekan ali na sreću nisam). Puno kasnije sam nekoliko puta u dužim razmacima znao biti pozivan na "obavijesni razgovor" a to sam pripisivao činjenici da sam znao često odlaziti u Rusku pa i Američku ambasadu
(vezano sa organiziranjem ruskih izložbi ili putovanja sa amerikancima) Malo je off topic ali jednom prilikom sam svojim autom odveo 3 ruska stručnjaka za Atomsku energetiku CCCP-a jer je bila izložba u Tehničkom muzeju -na izlet po Zagrebu i okolici (i na Sljeme) a vjerojatno je da su nas pratili ruski agenti koji su ih morali čuvati da ne prebjegnu (bila je 75.godina) i kad su me izgubili digli su i naše agente i miliciju pa su nas "otkrili" u zagorju! (i dobro prestrašili velikom zasjedom tako da mi više nije padalo vozikat ruse unaokolo) :COL Ostavit ću treći dio Berlina za sutra..... :CUCKO
Last edited by 1Borna on 09 Aug 2012, 22:05, edited 2 times in total.

25 Jul 2012, 18:56

Cccc Borna-Borna,ovo postaje sve zanimljivije kao u krimiću D-)
Još na kraju cijele priče,a nadam se da je preee duga. Ti ćeš ispasti i dvostruki ili trostruki agent :gun-toot: vrag je u tebi crni :lol:
Post a reply